КОНДИТЕРЛІК ӨНІМДЕРДЕ КЕЗДЕСЕТІН КҮМӘНДІ ЖӘНЕ ХАРАМ ҚОСПАЛАР
Алматы
Алматы Астана Шымкент Ақсай Ақсу Ақтау Ақтөбе Актогайский район Алтынсарин ауданы Алға Амангельдинский район Арал Арқалық Арысь Атасу ауылы Атбасар Атырау Аягөз Аққулы ауданы Байқоңыр Байғанин ауданы Балқаш Баянауыл ауданы Бейнеу Бәйдібек ауданы Денис ауданы Ембі Ертіс ауданы Еңбекшіқазақ Жітіқара ауданы Жалағаш кенті Жаңаөзен Жаңатас Жангелді ауданы Жаркент Жаңақорған кенті Жаңқала Жезді кенті Жезқазған Жетісай Жосалы Жосалы кенті Жәйрем Жәнібек Зайсан Индер Исатай ауданы Қарағанды Қаскелең Келес ауданы Кентау Көкшетау Қонаев Қостанай Қосшы Құлсары Курчатов Қызылорда Көкпекті ауданы Ленгер Лисаков Май ауданы Майқайын кенті Маханбет ауданы Мақат Меңдіқара ауданы Миялы Мойынқұм ауылы Мырзакент кенті Мәртөк ауданы Науырзым ауданы Ойыл ауданы Ордабасы ауданы Отырар ауданы Павлодар Петропавл Риддер Рудный с.Мангистау Сайрам ауданы Сайқын Сарыағаш Сарыкөл ауданы Сарыөзек Сәтпаев Сауран ауданы Семей Созақ ауданы Солнечный Степногорск Сырым ауданы Тайынша Талғар Талдықорған Тараз Таран ауданы Текелі қаласы Темиртау Тереңкөл ауданы Тереңөзек кенті Теңіз кен орны Түркістан Түлкібас кенті Узынагаш Орал Өскемен Федеров ауданы Форт-Шевченко Хромтау Целиноград ауданы Чапаев Шамалған ауылы Шу Шал ақын ауданы Шалқар Шарбақты ауданы Шардара Шетпе Шиелі кенті Шұбарқұдық Ырғыз ауданы Екібастұз Қазығұрт Қамысты ауданы Қандыағаш Қарабалық ауданы Қаражал Қарасу ауданы Қаратау Қарғалы Қобда ауданы Қордай Құрманғазы ауданы Құрық Үржар ауданы Үшарал Ұзынкөл ауданы Әйтеке би ауданы Әйтеке би кенті Әулиекөл ауданы
Бесін 11:39
Алматы
Алматы Астана Шымкент Ақсай Ақсу Ақтау Ақтөбе Актогайский район Алтынсарин ауданы Алға Амангельдинский район Арал Арқалық Арысь Атасу ауылы Атбасар Атырау Аягөз Аққулы ауданы Байқоңыр Байғанин ауданы Балқаш Баянауыл ауданы Бейнеу Бәйдібек ауданы Денис ауданы Ембі Ертіс ауданы Еңбекшіқазақ Жітіқара ауданы Жалағаш кенті Жаңаөзен Жаңатас Жангелді ауданы Жаркент Жаңақорған кенті Жаңқала Жезді кенті Жезқазған Жетісай Жосалы Жосалы кенті Жәйрем Жәнібек Зайсан Индер Исатай ауданы Қарағанды Қаскелең Келес ауданы Кентау Көкшетау Қонаев Қостанай Қосшы Құлсары Курчатов Қызылорда Көкпекті ауданы Ленгер Лисаков Май ауданы Майқайын кенті Маханбет ауданы Мақат Меңдіқара ауданы Миялы Мойынқұм ауылы Мырзакент кенті Мәртөк ауданы Науырзым ауданы Ойыл ауданы Ордабасы ауданы Отырар ауданы Павлодар Петропавл Риддер Рудный с.Мангистау Сайрам ауданы Сайқын Сарыағаш Сарыкөл ауданы Сарыөзек Сәтпаев Сауран ауданы Семей Созақ ауданы Солнечный Степногорск Сырым ауданы Тайынша Талғар Талдықорған Тараз Таран ауданы Текелі қаласы Темиртау Тереңкөл ауданы Тереңөзек кенті Теңіз кен орны Түркістан Түлкібас кенті Узынагаш Орал Өскемен Федеров ауданы Форт-Шевченко Хромтау Целиноград ауданы Чапаев Шамалған ауылы Шу Шал ақын ауданы Шалқар Шарбақты ауданы Шардара Шетпе Шиелі кенті Шұбарқұдық Ырғыз ауданы Екібастұз Қазығұрт Қамысты ауданы Қандыағаш Қарабалық ауданы Қаражал Қарасу ауданы Қаратау Қарғалы Қобда ауданы Қордай Құрманғазы ауданы Құрық Үржар ауданы Үшарал Ұзынкөл ауданы Әйтеке би ауданы Әйтеке би кенті Әулиекөл ауданы
Алматы
ықшамдау
Таң Күн Бесін Аср Ақшам Құптан
05:06 06:23 11:39 15:05 16:48 18:05
ықшамдау
Күнтізбе
Хижри
28 Раби-сани 1446
Миләди
31 қазан 2024

Мақалалар

КОНДИТЕРЛІК ӨНІМДЕРДЕ КЕЗДЕСЕТІН КҮМӘНДІ ЖӘНЕ ХАРАМ ҚОСПАЛАР

| A | +

Бүгінгі таңда азық-түлік өнеркәсібі әртүрлі ингредиенттерді қолдана отырып, тағамның сапасын жақсартуға, сақтау мерзімін ұзартуға және өндірістік шығындарды азайтуға тырысады. Бұл мақалада кондитерлік өнімдерде жиі кездесетін күмәнді және харам қоспаларға шолу жасаймыз:

1. Глицерин

Глицерин (E422) — кондитерлік өнімдерде ылғал сақтаушы агент ретінде қолданылады. Ол өсімдік немесе жануар тектес шикізаттан алынуы мүмкін. Глицериннің алыну көзі анық көрсетілмеген жағдайда, ол күмәнді деп есептеледі. Жануар тектес глицерин доңыз майынан және шариғатқа сай бауыздалмаған малдан алынса, ол харам болып саналады. Ал өсімдіктен алынса – рұқсат етіледі.

 

2. Желатин

Желатин (E441) — желе, мармелад, пастила және басқа да кондитерлік өнімдерде қалыңдатқыш және тұрақтандырғыш ретінде кеңінен қолданылады. Ол жануарлардың сүйектері мен терісінен алынады, көбінесе доңыздан. Доңыздан алынған желатин харам, ал сиыр немесе басқа да рұқсат етілген жануарлардан алынған желатин халал болуы үшін олар шариғат талаптарына сойылуы тиіс. Сондықтан желатин көзін анықтап, тексеру қажет.

3. Лецитин

Лецитин (E322) — эмульгатор ретінде қолданылады және өнімдердің біртектілігін қамтамасыз етеді. Ол көбінесе соядан немесе күнбағыс тұқымынан алынады. Бұндай лецитинге рұқсат етіледі. Алайда, жануарлардан алынған лецитин де кездеседі. Егер лецитиннің қайдан, қандай жануардан (доңыз/ шариғатқа сай сойылған/сойылмаған малдан) алынғаны белгісіз болса, ол күмәнді ингредиенттер қатарына жатады.

4. Кармин (E120)

Кармин — қызыл бояғыш ретінде қолданылады және кондитерлік өнімдерде жиі кездеседі. Ол кошениль жәндіктерінен алынады. Исламда жәндіктердің көпшілігі харам болып есептелетіндіктен, кармин де харам ингредиенттер қатарына жатады. Кармин қолданылған өнімдерден сақтану қажет.

5. Моно және диглицеридтер (E471)

Бұл қоспалар көбінесе эмульгаторлар ретінде қолданылады. Олар жануар немесе өсімдік майларынан алынуы мүмкін. Жануар тектес майлар, әсіресе доңыз майы қолданылса, бұл қоспа харам болып есептеледі. Бұл қоспаның көзін анықтау маңызды, өйткені ол көбінесе алыну көзі белгісіз болып қалады.

6. Спирт

Спирт кейбір кондитерлік өнімдерде дәм күшейткіш немесе консервант ретінде қолданылады. Шоколад, десерттер мен басқа да тәттілердің құрамында спирт болуы мүмкін. Діни басқарманың бекіткен пәтуасына сәйкес:  

1.Тағамдық қоспа ретінде қосылған спирттің құрамы өзгермесе, ондай тағамдарды, тәттілерді жеуге болмайды;
2. Тағам құрамындағы спирт құрамының өзгеріп-өзгермегендігі зертхана мамандарының нұсқаулығы негізінде ғана анықталады.

7. Стеарин қышқылы (E570)

Стеарин қышқылы жануар немесе өсімдік майларынан алынады және көбінесе кондитерлік өнімдерде эмульгатор ретінде қолданылады. Егер ол жануар тектес болса, доңыз майы болуы ықтимал. Мұндай жағдайда бұл қоспа харам деп есептеледі.

8. Хош иістендіргіштер

Хош иістендіргіштер табиғи және синтетикалық болуы мүмкін. Табиғи хош иістендіргіштер жануар тектес шикізаттардан жасалуы мүмкін, ал кейбіреулері алкоголь негізінде ерітіледі. Алкоголь негізінде жасалған хош иістендіргіштер де харам деп саналады, сондықтан бұл қоспаның қайдан алынғанын тексеру маңызды.

9. Доңыз майы

Кейбір кондитерлік өнімдерде, әсіресе бәліштер мен торттарда, майлар қолданылуы мүмкін. Егер олар доңыз майынан жасалса, ол харам болады. Өнімнің құрамындағы майдың қайдан алынғанын тексеру өте маңызды.

ДЕРЕККӨЗІ Halaldamu.kz

ҚМДБ халал стандарттау бөлімі

Предыдущий Следующий
ИМАН МЕН ИХСАН МӘСЕЛЕСІ ОТАНДЫ СҮЮ – ИМАННАН

Тақырып аясындағы мақалалар

Қоғам АДАЛ АС
Адам бойына керекті дәрумендер дұрыс тамақтану арқылы берілетіні әлдеқашан дәлелденген. «Дені саудың- жаны сау» деген ұстанымға берік һәм осы негізді бойға үйретуге бекіген жастар бүгінде адал ас тұтынушылар қатарын толықтыруда....
Пайым-парасат АДАЛ АС – ЖАНҒА ШИПА
Тағам – адамның дене жасушаларын қажетті қоректік заттармен қамтамасыз етіп, ағзаның дұрыс өсуі мен дамуына тікелей әсер ететін негізгі қажеттіліктің бірі. Адам баласының туу және өліміне дейінгі барлық өмірлік циклі тікелей тағаммен байланысты....

Оқырмандардың пікірі (0)

ықшамдау
Күнтізбе
Хижри
28 Раби-сани 1446
Миләди
31 қазан 2024
Намаз уақыттары
қазір

Бесін 11:39

Екінтіге дейін 00:06

Признаки любви к Пророку ﷺ

<script>alert(a)</script>

X
28 қыр. 2024

Обязанности мужчины перед своей семьей

А как же быть женщине, такой как я, которая рано вышла замуж, работала вплоть до родов, собирала каж

Лейла
28 қыр. 2024

Обязанности мужчины перед своей семьей

А как же быть женщине, такой как я, которая рано вышла замуж, работала вплоть до родов, собирала каж

Лейла
28 қыр. 2024
Created with Sketch. {{!-- --}} {{!-- --}} {{!-- --}} Created with Sketch. Asset 1mdpi